Min fobi tar över mitt liv- måste få hjälp

Jag är livrädd och har en jättestor fobi för ormar, bara att skriva ner ordet ger mig rysningar i hela kroppen och en tyngre andning. Tidigare har jag kunnat se på tv när en orm har varit med eller se en bild utan problem men detta har gradvis blivit värre och för två år sen när jag mådde som sämst psykiskt så stötte jag på en orm när jag var ute och sprang och efter det har allt blivit så otroligt mycket värre. En stor rädsla med en lätt fobi har blivit till en gigantisk fobi.

Jag kom precis hem ifrån en promenad med hundarna och eftersom att vårt ställe, ett ställe med mycket myror och öppna ytor var upptaget så fick jag tänka om och åka till ställe nummer två, ett jättemysigt ställe med en fin sjö och skog men utan mycket myror eller öppna ytor. Jag har nämligen fått för mig att ormar och myror inte går ihop och därav mitt intensiva sökande efter myror.

Vädret var verkligen vår, det doftade vår, vi hade sol och hundarna sprang med stora leenden i deras ansikten, men jag kunde inte bara slappna av och njuta. Det gick inte. Ångesten satt i halsgropen under hela promenaden. Jag kunde inte gå utan jag studsade runt för att skrämmas och hela tiden höll jag stenkoll på marken, hundarna och omgivningen runt mig, prasslade det i gräset så stannades jag upp och höll andan tills jag såg vad det var och det var inte förs än alla hundar satt i bilen och jag hade gått igenom bilen efter ormar som jag kunde slappna av. Jo jag vet hur det låter. Men så fort ordet orm nämns så kollar jag min omgivning så att det inte ligger någon i min närhet och jag har bara under denna stunden som jag skriver detta inlägget kollat runt kanske 10 gånger. Jag behöver hjälp.

Jag hatar att min fobi styr mig. Jag hatar att jag inte vågar gå på vissa ställen eller njuta när jag är ute själv med hundarna. Min fobi tar verkligen över mitt liv och speciellt under våren och sommaren.

Men jag har kommit fram till några knep som faktiskt fungerar för mig när jag måste utsätta mig för min fobi och när det finns en risk att jag möter en sån där... ja ni vet.

Hur jag hanterar min fobi

1. Jag försöker att fokusera på något annat. Bra musik eller så lägger jag all min fokus på något exempelvis hundarna.

2. Jag andas i fyrkant. Blir det för jobbigt och ångesten kommer för nära så försöker jag att hitta en fyrkantig form att andas efter. Jag andas in på långsidorna och ut på kortsidorna. Fungerar alltid i alla olika situationer när jag känner mig osäker och/eller rädd.

3. Jag försöker hitta det positiva. Jag berömmer mig själv, berättar högt och tydligt hur duktig jag är som utsätter mig för just det där även om det är sjukt jobbigt.

4. Jag blickar framåt. Jag ser framåt. Vad ska jag göra när jag kommer hem eller vad gott det ska bli med en kopp kaffe. Alla dem där små sakerna för att inte tänka i nuet.

Har du någon fobi och hur hanterar du den?
Kärlek till dig!

Gillar

Kommentarer

shazi
shazi,
fint skrivet
nouw.com/shazi
JuliaVNMelin
JuliaVNMelin,
Så jobbigt,men fy för ormar <3
nouw.com/juliavnmelin
happyM
happyM,
Åh fy för ormar verkligen, så obehagliga! Jag har samma fobi som du fast för spindlar, usch kan inte ens tänka på dem utan att må dåligt haha <3 Så bra tips du har, kram <3
nouw.com/happym
sweetwords
sweetwords,
Jag har också fobi för ormar samt fästingar. Lite jobbigt denna årstiden med ens älskade fyrbenta
nouw.com/sweetwords
janielindahl
janielindahl,
Fina Anna, vilka kloka tips du ger ❤️ Förstår att det inte kan vara lätt när ormfobin tar över för mycket... Så bra att ha såna här knep att ta till då! Att försöka hitta det positiva och blicka framåt håller jag med dig funkar i mångt och mycket 🥰 Även när det kommer till andra bekymmer i livet. Kram till dig ❤️
nouw.com/janielindahl
Emmamehrali
Emmamehrali,
Jag har också en enorm fobi för ormar. Jag kan till och med drömma riktig hemska mardrömmar om det fy 💕
nouw.com/emmamehrali
Instagram missjohansson92Instagram missjohansson92Instagram missjohansson92Instagram missjohansson92Instagram missjohansson92Instagram missjohansson92